Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Onderwijs

Home | Onderwijs

Compleet onderwijs pakket

Verontrustende signalen vanuit onze samenleving maakt de noodzaak om aandacht te besteden aan de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog belangrijker dan ooit.
Op hetzelfde moment is het bereiken en bewust maken van jongeren met en van deze geschiedenis niet gemakkelijk, terwijl wij ons bewust zijn dat antisemitisme, racisme en discriminatie toenemen.
De meeste docenten die vakken als geschiedenis en maatschappijleer geven op middelbare scholen maken discriminerende incidenten mee in en rond de klas.
De Anne Frank Stichting concludeert uit onderzoek dat antisemitisme op middelbare scholen hoe dan ook een “hardnekkig probleem” is, “net als in de samenleving.”

Juist een verhaal in stripvorm helpt om weerstanden bij jongeren weg te nemen en hen te laten nadenken en reflecteren over de democratie en gevaren voor (minderheidsgroepen in) de rechtstaat in onze tijd.

De drie lagen in het stripverhaal

Onder het hele stripverhaal ligt de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Daarboven ligt het verhaal van de joodse familie Kropveld die zich vlak voor het uitbreken van de oorlog op Urk vestigt.
Bovenste laag is het verhaal van vier jongeren waarvan één, tijdens een spel, over een struikelsteen… struikelt. Stap voor stap gaan ze het verhaal van die kleine joodse familie op het eiland Urk uitzoeken.
Het verhaal van de familie Kropveld is exemplarisch voor de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland.

Lesbrief

In combinatie met het stripboek zijn door Metis Onderwijsadvies een drietal lesbrieven ontwikkeld. Het complete lespakket is gericht op groep 8 van de basisschool en de brugklas Middelbare school.
In het lesmateriaal wordt uitgebreid gebruik gemaakt van de illustraties uit het stripboek, maar ook daarbuiten.
De lesbrieven met de handleiding voor de leerkrachten is vanaf hier te downloaden.

Scholen die hiermee aan de slag willen gaan worden wel geadviseerd om voor elke leerling een stripboek te bestellen. Voor het onderwijs geldt een speciale prijs van € 5,00 per stripboek exclusief verzendkosten.

QR-Code tour

Een looproute over Urk maakt het geheel compleet. De wandelaar komt langs diverse plekken in het dorp, die tijdens de periode dat Japien met zijn handel door de straten liep of later toen hij met zijn gezin op Urk woonde, van bijzondere betekenis zijn geweest. De looproute is vanaf deze website te starten of via Tourist Office op de haven op Urk.

Met het realiseren van een stripboek, lespakket en QR-Code tour over de geschiedenis van de Joodse familie Kropveld gedurende de Tweede Wereldoorlog, ingebed in de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland en de omstandigheden in de polder, worden niet alleen onderwijzers, leraren en opvoeders hiervoor concrete handvatten geboden, maar geven ook identificatiemogelijkheden aan jongeren.